UPPDATERAD 23/7: Luleå Golfklubb är en av de första golfklubbarna i landet som startat en långsiktig förändringsresa för en mer inkluderande och jämställd golf. Satsningen som görs i samarbete med Svenska Golfförbundet kallas Vision 50/50.

Adam Wozniak, klubbchef på Luleå GK. Foto: Ola Norén.

Adam Wozniak, klubbchef på Luleå GK. Foto: Ola Norén.

– Beslutet om det nya utvecklingsprogrammet för klubben togs redan i fjol, men nu tar vi ett viktigt steg för att gå igenom hela verksamheten och skapa åtgärder som stimulerar jämställdheten, säger Adam Wozniak, klubbchef på Luleå GK.

Av klubbens 1 800 medlemmar är 27 procent kvinnor, men tanken är alltså att andelen kvinnor ska öka betydligt. I grunden handlar förändringsarbetet om att göra klubben och golfen mer attraktiv, inte minst för kvinnor.

– Det här är också en markering, att golfklubben i Luleå tar ställning för jämställdheten. Med en jämnare könsfördelning bland golfspelare och klubbansvariga kommer vi att få bättre förutsättningar att möta morgondagens samhälle, säger Adam Wozniak.

– Vill man spetsa till det lite, kan man säga att gubbarna kommer att finnas kvar i morgon också, men att kvinnorna tar mer plats.

Klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50 är den första digitala utbildningen i sitt slag i Idrottssverige, utvecklad av Svenska Golfförbundet i samarbete med Riksidrottsförbundet, SISU Idrottsutbildarna och SISU Idrottsböcker. Luleå GK är en av 40 golfklubbar som antagits till jämställdhetsarbetet. I landet finns drygt 450 golfklubbar.

Media som uppmärksammat denna nyhet: Kuriren, NSD, SVT Nyheter Norrbotten, P4 Norrbotten, 24 Nyheter.