Läs gärna greenkeeper Linus Bylunds bankommentarer från 2016 också!

__________________________________________

13/7 – 2017

Golfveckan

 

Hej alla golfare!

Nu är vi mitt i den roligaste veckan för säsongen, golfveckan!

Nya tävlingar varje dag, med varierande slingor och högt deltagande. Vi från banpersonalen har börjat tidigt varje morgon för att hålla en så bra finish som möjligt på banan inför varje dag. Vi har, och kommer att klippa alla delar av banan inför varje tävling, givetvis med nya och varierade flaggplaceringar.  Under golfveckan görs inga skötselåtgärder på banan för att inte störa spelet, istället fokuserar vi endast på finish när all klippning är gjord. Bunkrar blir rensade, och sandpåfyllning är påbörjad. Utöver det så har vi, och kommer att fortsätta trimma runtom banan och vattenhinder för att få en bana i kanonskick!

Nästa vecka blir mer av en “skötselvecka” för greenerna. Efter högt speltryck och frekvent klippning behöver vi skapa lite andrum för gräsytorna att återhämta sig något. Vi kommer Lufta, dressa och gödsla så länge vädret tillåter.

 

Bjorn 7 dress

Björnen 7, framför dammen. Stödsådd och kraftigt sanddressad

Under veckan har vi passat på att göra en spelförbättrande åtgärd. Det konstant blöta och ojämna området framför Björn 7:ans damm har vi stödsått och dressat upp med 40 ton sand, ett sandlager på cirka  1cm. Detta gör vi för att skapa ett “armerande” bärlager ovanpå den dåliga marken, som på sikt möjliggör ett bättre slag för golfaren samtidigt som ytan kommer hållas något torrare. Tills dess att gräset växt upp och sanden sjunkit ner kommer vi att ha en något avklippt fairway för att skona klippenheterna från sand och sten.

Godsel Bjorn 7

Fairway Björn 7

Vi ser även stor effekt av den utökade Faiirwaygödsel-budgeten. Ovan ser ni Björnen 7:s fairway. Grön, tät och fin, förutom en fläck till vänster på bilden där en miss med gödslingen har skett. Den rutan är glesare och  mycket blek. Detta visar på hur mycket näring gör på våra grönytor! Vi upplever även mindre ogräs än tidigare år på dom allra flesta ställen!

 

Nu ser vi fram emot kommande tävlingar!

MVH Linus, Head Greenkeeper

8/6 – 2017

Äntligen Premiär!

herme 7

Hermelinen 7, nedklippt och korsklippt.

Efter den kallaste våren på drygt 40 år i uppe norr, så har vi äntligen kommit till fram säsongspremiären av slingan Hermelinen, med ordinare greener! Vi är otroligt glada och stolta över att endast öppna 10 dagar senare än rekordsäsongen förra året, trots helt andra förutsättningar med snö långt in i Maj, samt både kyliga dagar och nätter en låång period.

Vi vill återigen passa på att tacka hela frivilligpoolen och alla som hjälpte till på städdagarna. Ni har ställt upp i ur och skur, med både dukdragning i stormande vindar, och risplockning i ett fåtal plusgrader och regn. Utan er hade vi inte lyckats!

 

Inför premiären har vi jobbat mycket med greenerna, för att leverera en så bra spelyta som möjligt. Förutom nysådden har vi gjort en extra stödsådd av samtliga greener för att dom skall växa ihop så fort som möjligt. Vi har gödslat greenerna med mer startgödsel än normalt för att kompensera för det kalla vädret, och därefter gått på med ännu mer gödsel, nu när förutsättningarna är rätt (sol, värme och bra tillgång till vatten), och växtligheten har dragit igång bättre, sannolikheten att vi inom någon vecka har riktigt bra greener är mycket stor!

Förväntningar

Greenerna ser i dagsläget mycket bra ut och vi är övertygade att ni kommer att gilla det ni ser imorgon till premiären!

Vi har klippt ner greenerna inför morgondagen, men är fortfarande kvar på relativt höga klipphöjder, dels för att greenerna ska få en god chans att täta ihop sig ännu bättre, och samtidigt inte skada gräset tillväxtpunkt, som ligger precis i marknivå.

Gräset är fortfarande väldigt “ungt” och känsligt nu på våren, och har fortfarande ett grunt rotsystem, vilket gör att gräsytan har svårt att ta upp vatten pga korta rötter. Därför är det viktigt att se till att alltid hålla ytan fuktig. Det gör vi genom att vattna rikligt. Vi vattnar en “fullbevattning” uppdelat på 3 tillfällen varje dag, jämfört med under säsong där vi vattnar 2-3 gånger i veckan.

Detta medför mjukare greener, vilket i sin tur leder till att det lättare blir nedslagsmärken. Och eftersom att gräset är väldigt utsatt nu i etableringsfasen (korta rötter etc.) är det otroligt viktigt att laga nedslagsmärken på green, och lägga tillbaka uppslagen torv på övriga ytor för att minimera skadorna, och därmed öka framtida kvalitet på banan.

I detta skede fokuserar vi alltså på gräsets välmående och utveckling, för att senare sakteligen börja torka upp greenerna och fokusera mer på spelbarheten.

Vad vi har gjort för spelbarheten, samtidigt som vi gynnar gräset, är att vi har sanddressat greenerna rikligt två varv, dels för att skydda tillväxtpunkten från onödigt slitage (du trampar nu på sanden, istället för direkt på gräset tillväxtpunkt)  och dels för att öka bollrullen samtidigt som rullen blir mer rättvis. Greenerna är därefter vältade två gånger för att ytterligare öka bollrullen!

 

Herm 8 roller

Hermelinen 8 vältad

Tee och Fairway

Våra Tee:s har börjar bli gröna och fina, men det är en bit kvar innan vi är riktigt nöjda. På tee:s använder vi en annan gräsblandning, som kräver högre marktemperaturer, och har en längre etableringstid än våra greener. Fördelen med denna blandning är att den tål mer slitage, och är därför mer lämplig på tee. Därmed gäller samma som på greener vad gäller bevattning, riklig bevattning tills dess att ytan är etablerad och börjar få längre rötter.

Även på tee:s har vi lagt på två omgångar startgödsel, så det är bara en tidsfråga innan dom är gröna, täta och finklippta!

Även Fairways ser riktigt bra ut, dom har klarat vintern bättre än väntat! Vi har vertikalskurit samtliga, samt klippt upp dom ett antal gånger, så konturerar börjar titta fram! En dubblad dos (jämfört med tidigare år) med gödsel är utlagt, följt av ett välbehövligt regn och lite värme gör att dom kommer bli grönare än någonsin!

 

Nu längtar vi till imorgon!

MVH Linus, Head Greenkeeper

 

 

 

 

 

 

11/4 – 2017

Snart drar vårbruket igång!

Hittills har vårvintern inte velat släppa taget riktigt. Vi har fortfarande en del snö och is kvar på greenerna och på övriga spelfält. Vi har under denna vecka lagt på vårdukar på alla snöfria greener för att minska risken för frystorka, samt för att hålla en jämnare temperatur under dygnet.

Vi har endast lyckats lufta tre av våra greener där tjälen släppt så pass att vi kommer ned ca 10cm i profilen. Men nu vänder det!

Under nästa vecka ser värmen ut att komma, och vi är beredda! Dukarna är som sagt förberedda, maskinerna redo och vi är klara för start!

Den preliminära planeringen ser ut som så att, så fort greenerna är snöfria och tjälen har hunnit släppa (förhoppningsvis i början på nästa vecka) så kommer vi att lufta alla greener för att höja marktemperaturen (luft värms snabbare än vatten) och för att kultivera/perforera jorden så mycket vi kan inför nysådd.

Därefter kommer vi att vertikalskära greenerna på 3mm för att ta bort gammalt material, skapa spår för fröna att lägga sig i, samt det viktigaste, att fröna får markkontakt.

När luftningen och vertikalskärningen är gjord så ska dukarna på igen, för att sedan invänta rätt marktemperatur, +8-10 celsius för nysådd och våra gräsarter. När det infaller beror helt på dygnstemperaturen, där varma nätter påskyndar uppvärmningen mycket.

Parallellt med detta arbete skall även bevattningsanläggningen igång. Bevattningen är avgörande för att etablera en nysådd med gott resultat. Därför kommer vi återigen börja fylla stamledningen inför funktionstest av alla spridare runtom på banan, samt kontrollera om läckor finns efter vintern. så fort tjälen har släppt.

Snart är en lång väntan över!

MVH Linus, Head Greenkeeper

 

27/4 – 2017

Det går långsamt mot vår.

Hej! Vädret har inte riktigt gett med sig, och det fortsätter att vara nattkallt och några enstaka plusgrader under dagtid. Detta gör att snötäcket smälter mycket långsamt. Vad vi behöver just nu är värme under nätterna (och givetvis dagtid), och en del regn som skyndar på snösmältningen.

Vi har sällan varit med om en så här sen snösmältning, och jag uppskattar att det är 2-3 veckor senare än normalt.

Den sena våren har, som ni säkert läst om ställt till det med skottning och öppningen av rangen. Det är helt enkelt för mycket snömassor för att kunna hantera på ett bra sätt. Om vi hade skottat nu så hade vi haft gigantiska snöhögar som underminerar marken in till midsommar.

Våran preliminära uppskattning är att vi skall kunna börja skotta under måndag-tisdag nästa vecka. och därmed vara snöfri, och troligtvis nog torr till runt 8-9/5.

Tills dess kommer vi att jobba pro-aktivt med rangen, städa och ställa iordning alla utslagsplatser, montera bolltvätten, funktionstesta bollmaskiner etc. Så att allting är klart för en snabb öppning när förhållanden är rätt.

snorange

Rangen för cirka 1 vecka sedan

 

Andra tecken på golfsäsong har börjat visa sig!

Sedan sist har det hänt en hel del. Lätt renovering av köket har utförts, altanbygge till uteserveringen är färdigställt och mycket annat smått runt klubbhuset.

altan

Färdig altan – uteservering

 

På banverksamhetsfronten börjar det också hända grejer. Vi har fått våran första utökade leverans av frö och gödsel! Kompletterande banutrustning är på ingång, och en nyhet för i år är att vi kommer ha en lång flaggstång på Hermelinen 9:s green, för bättre sikt och referens, samt för ett säkert spel. Därmed kommer du tydligt se flaggan på inspelsslaget. Ser du den inte? – Ja, då är nog framförvarande boll på green och puttar.

Detta betyder att ringklockan vid utgången inte kommer att behövas eftersom att oklarheter elimineras.

godsel

Delleverans av frö och gödsel

 

Vi har även fått en av två maskinleveranser. En ny Teeklippare, som i själva verket är en greenklippare, för en finare klippning och en bättre anpassad klipphöjd till våra högre krav på spelytor.

Den andra maskinen som kommit är en ny greenluftare. Detta är den enskilt mest spelförbättrande maskinen för greener och greenområden. Vi kommer lufta större yta vid varje tillfälle, med ett jämnare resultat eftersom det sitter en fjäderbelastad vältrulle bakom luftpinnarna (Bättre spelbarhet direkt efteråt) .  Den går snabbare än tidigare maskin, vilket gör att vi kommer kunna  lufta med tätare intervall. Denna maskin, i kombination med vårat sedan tidigare bra dressprogram kommer att lyfter greenerna ännu ett snäpp i förbättrad spelkänsla.

maskiner

Nya, spelförbättrande maskiner

 

Vad vi också har gjort sedan sist, är att vi har skottat av puttinggreenen, i ett försök i samband dels med mitt examensarbete, och dels för att se hur mycket tid vi tjänar på att skotta bort snö från greenerna i form av dagar, eller veckor. Kan vi börja arbeta tidigare med greenerna om vi skottar av dom, trots att marktemperaturen inte infinner sig, är frågan.

puttinggreen

Puttinggreen för cirka en vecka sedan. 50-60cm snö innan skottning. I dagsläget 0-10cm.

 

 

Nu hoppas vi på varmare vindar, så att vi kan kicka igång golfsäsongen 2017 på riktigt!

 

MVH Linus, Head Greenkeeper

 

5/4 – 2017

 

En lång väntan är snart över.

Hej! Vårtecken har börjat visa sig, och vädret börjar vända från minusgrader till härlig värme. Det är inte långt borta från att snön börjar smälta och vi kan dra igång golfsäsongen 2017!

 

Vinter 2017 

Alla maskiner är servade. Ett 50-tal filter är bytta, likaså lager. cirka 150 liter olja är utbytt. Maskinerna är tvättade och uppfräschade. Cylindrar och bottenstål är slipade sylvassa inför säsongen. Skötselplan och Gödselplan är lagda (En hel del nytt). Jag har fortsatt min HGU-utbildning och varit på föreläsning i cirka 4 veckor, avlagt 2 tentor, och forstatt skriva på examensarbetet. Vad som återstår av utbildningen är en veckas föreläsning på ämnet Course set up, samt färdigställa och redovisa examensarbetet, som för närvarande fortfarande ligger under ett snötäcke. Två Konferensrum är renoverade och klara. Personalplanering börjar vara snart vara spikad. Nu återstår skottning av range-klubbhus- parkeringsytor etc. Ett altanbygge till uteserveringen kommer att göras nu i April.

Med andra ord, det börjar närma sig!

 

2016 – en bra golfsäsong.

Om vi ska försöka oss på en kort sammanfattning av säsongen 2016, så är det ordet fantastiskt som beskriver golfåret bäst.

Mitt första år som ansvarig Head Greenkeeper, eller mitt nionde som anställd på Luleå GK (10-års jubileum 2017!). Mycket var helt nytt för mig trots mina år som anställd på klubben, många nya utmaningar och ställningstaganden, och mycket att ta lärdom av i form av arbetsstrategier, fokus och effektivitet.

2017 – En ännu bättre golfsäsong

Inför 2017 känner jag att jag har lärt mig otroligt mycket och har mer kött på benen i den aspekten, jag har en större uppfattning om hur vi ska prioritera tiden, vad vi gjorde bra förra säsongen, och vad vi kan göra bättre.

Bland annat ska vi i år lägga ner mer tid och resurser på tee under säsongen, stödsådd och dressning av korthål samt mindre bra områden med kortare intervall.

Bunkrarna kräver ännu mer tid än vad vi lade ner förra året, mer bunkerkrattning och kontinuerlig ogräsrensning kommer vi att lägga än mer fokus på. Kantskärningen hoppas vi kunna ske direkt snön har smält, innan tjälen har släppt helt.

Vårdukarna var en stor framgång 2016, och där finns det mycket tid att trimma ner. I år ska vi lägga ut alla dukar så snabbt som möjligt för att få mer ledig tid till stödsådd och övriga arbetsmoment när väl tjälen släppt.

Mycket av det här gör vi för att fördela arbetsbelastningen under säsongen, för att kunna nyttja så mycket tid som möjligt till spelförbättrande åtgärder, samt att kunna presentera en bra bana så tidigt som möjligt.

Fokus 2017

Som ni sedan tidigare vet så är trädprojektet i fullt fart. För att visa omfattningen samt vart vi är i dagsläget gör vi en kort tidslinje:

Planering – Trädfällning – Stubbfräsning – Städning av ris – Återställning (återfyllnad – insådd).

Kapningen är utförd, och stubbfräsning beställd och kommer att göras innan säsongsstart. Därefter följer ett löpande arbete med städning av ris på banan, återfyllnad av jord samt insådd. Detta arbete kommer att ske löpande under hela säsongen och beräknas ta all övrig tid i anspråk.

Något som många har haft åsikter om på Luleå GK är ruffen, den är för lång. Och jag håller med. Gräset har helt enkelt vuxit för mycket, och våra förutsättningar att hinna klippa den med en maskin har inte gått ihop. Därför har vi nu ändrat våra förutsättningar och införskaffat en extra ruffklippare! Detta innebär att vi kommer hinna klippa 100% mer ruff än föregående år. Fokus för 2017 är alltså – Luleå GK – Alltid välklippta ruffar! 

Fairway skall också få sig ett ansiktslyft. Vi kommer i år att fokusera på att gynnas gräset på våra fairways, och därmed missgynna ogräs och annat oönskat t,ex svamp. Detta första steg till bättre fairways gör vi genom att öka gödselbudgeten med 100%!

Detta kommer att medföra grönare, tätare gräs, högre slitagetålighet och ökad sjukdomsresistens.

Detta är som sagt ett första steg mot bättre fairways och en grund för att kunna arbeta vidare kommande år med stödsådder, dressning, dränering etc.

En annan nyhet kommer att vara nya 150m- avståndsmarkeringar. Dom gamla är borta, och nu kommer ni att finna en markering mitt på fairway! Denna markering är överklippningsbar och sparar mycket tid vid semiruffklippning, samtidigt som den ur spelarsynpunkt alltid är synlig och ett bra riktmärke.

 

Detta är lite av vad som händer, och kommer att hända under 2017! Vi längtar!

 

MVH Linus, Head Greenkeeper