På Hermelinen, mellan hål fem och sex, till höger strax efter bron över bäcken står ett lite ovanligt träd.
Trädet är en Rödbladig björk som skänktes till Luleå GK av Arcusbröderna 2004.

Vad är då Arcusbröderna?
En artikel i Norrbottens-Kuriren från 2011 förklarar vad Arcusbröderna är.

Kort om Arcusbröderna 2011
Arcusbröderna är ett gäng ärrade äldre män som gillar att spela morgontidig fotboll. Totalt är det 28 medlemmar med en medelålder på 66 år. 17 är pensionärer. Och lika många spelar också golf.

Upprinnelsen till Arcusbröderna var en fotbollsmatch som spelades i samband med invigningen av Arcushallen. Deltagare var jobbare från Luleå kommun och Karlsviksbyggarna, där företagen JM, BPA Bygg samt Binec Luleå gått samman. I samband med en måltid samma kväll den 28 januari 1986 väcktes en idé av Stig Bäckman om vilka spelare som var intresserade att fortsätta med tidig fotbollsträning i hallen. En arbetsgrupp med Bo Andersson, Bengt Johansson, Stig Bäckman och Leif Kallenvret tillsattes. De som kom till den första träningen fick automatiskt medlemskap i Arcusbröderna.

De flesta har ett förflutet som fotbollsspelare i slutet av 60-talet och början av 70-talet. Luleå hade ju då fem herrseniorlag i division 3; LSK, Notviken, Lira, IFK Luleå och Gammelstad.
Träningsmatcherna är inga gravallvarliga tillställningar. Bröderna improviserar och har sina egna regler. Leenden och skratt förekommer ofta. Medlemmarna ser verkligen ut att ha roligt på planen.

Arcusbröderna delar varje år ut 7000 kronor till en förtjänt idrottsförening med särskild inriktning på tjejer. V75-vinster är våra viktigaste inkomster.

Arcusbjorken

Personerna på bilden är från vänster Hans ”Bola” Hedqvist, Sig Bäckman och Kurt Hansson.